15 Ağustos 2013

Fotoğrafta Teknik: Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Işığın az olduğu ortamlarda az ışıktan çok fayda sağlamak için kullanılan çekim tekniğidir. Denklanşöre bastığınızda ayarladığınız süreye göre kıpırdamadan durmanız gerekir. Bu sebeple tripod kullanmalısınız. Çünkü uzun süre eliniz titremeden bekleyemezsiniz. 
S modunu seçip F değerini makinenin otomatik olarak ayarlaması benim kullandığım çekme ayarı.
İsterseniz M modunda çekip hem S ye hem F ye müdahale ederek de çekim yapabilirsiniz.
Tercih sizin :)


[A/AV: Otomatik pozlama modudur. ISO ve diyafram (F derğeri) değerini yani diyaframı sizin değiştirdiğiniz, doğru pozlama için makinenin enstantane değerine karar verdiği moddur. Alan derinliğini kontrol etmek istediğiniz zaman kullanmanız gereken moddur.
S/TV: Otomatik pozlama modudur. ISO ve enstantaneyi sizin değiştirdiğiniz, doğru pozlama için makinenin diyafram değerine karar verdiği moddur. Hareketi dondurmak veya harekette devamlılık hissini vermek istediğinizde, yani çekim süresini kontrol etmek istediğiniz zaman kullanmanız gereken moddur.
M: Manuel pozlama modudur. ISO, diyafram ve enstantaneyi siz seçerseniz, makine pozlama konusuna karışmaz. Manuel flaş kullanımı gibi pozlamada kontrolü ele almak istediğiniz zaman kullanmanız gereken moddur.] alıntıdır.



Yerebatan Sarnıcına gidenler bilir, içerisi karanlıktır. Aşağıdaki fotoğraf uzun pozlama yapılarak çekilmiştir. 

Uzun Pozlama,


Bu da gece fotoğrafı.. Edirne Selimiye Camii!

Uzun Pozlama

Bu da fotoğrafın hangi ayarlarla çekildiğini gösteren fotoğraf. Poz süresine dikkat ediniz lütfen.. Önündeki renkli çizgiler hata filan değil. Önümüzden geçen bir otomobilin ışıklarıdır :D 
Geçmesi için dua ettiğimiz otomobilin :D

Uzun Pozlama



Siz de deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz yorumlarınızı bekliyoruz:)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder